dijous, 18 de juny del 2015

Viatjar i llegir, llegir i viatjar

Una vegada llegia que algú tenia previst fer un viatge de pocs dies a un país asiàtic molt llunyà. Deia que abans d’anar-hi és llegiria una novel·la curta que li havia cridat l’atenció a les llistes de best-sellers, ambientada allà, per preparar-se per anar-hi. Havent llegit allò es considerava preparat per anar (i per entendre!) aquell país asiàtic tan llunyà.

(No sé qui deia que abans d’anar a aquell país asiàtic tan llunyà s’hauria de passar deu anys estudiant la seva religió, i encara!)

Aquesta persona del viatge turístic, després no va escriure res de tot allò. Em sembla que la pol·lució, la mala educació de la gent, i el fet que hi hagués tanta i tanta gent, aquell formigueig constant, no li van pas agradar gaire. No estava preparat per allò, va quedar aclaparat per les diferències amb el seu món occidental.

Com que no podia escriure que el viatge li havia agradat molt, es va estimar més no escriure’n res. En realitat sentia que havia fet un viatge allà però que no havia entès res. Havia quedat desagradablement sobrepassat per tot allò. No era pas que aquell país asiàtic tan llunyà no fos bonic, però sentia que se n’havia endut una imatge molt superficial; allò que sol passar als viatges turístics...

* * *

L’altre dia també llegia d’uns que volien anar aquest estiu a una illa del mediterrani, i s’enduien uns llibres per llegir allà d’un autor de best-sellers d’aquella illa, les aventures d’un comissari molt famós. De debò es pensaven que el fet d’haver llegit allò els ajudaria si es trobaven l’autèntica manera de viure d’allà, més enllà de les rutes turístiques? (!) Que a través de llegir els best-sellers ambientats allà veurien el lloc real, tal com és, més enllà del clixé? Doncs, sí, s’ho pensaven! N’estaven convençuts! (?)

* * *

Jo crec que si a algú li agrada fer turisme ha de poder fer turisme, i si a algú li agrada llegir, doncs llegir. Fins i tot es podrien combinar ambdues coses. Però del què jo no sóc partidària és de confondre la lectura d’un best-seller amb la preparació d’un viatge, i barrejar coses que no tenen res a veure.

El món dels llibres és el món dels llibres, sobretot el món dels best sellers novel·lescos que copen la ficció, i el món dels viatges turístics és el món dels viatges turístics... Que no té res a veure amb el què passa als best-sellers...

Es clar que es poden llegir llibres per preparar-se per anar a algun lloc, però... Qui ho vulgui fer s’ha de documentar una mica sobre quins són els llibres necessaris (potser fins i tot quins són els blogs necessaris, avui en dia); no es tracta de llegir el primer best-seller que ens cau a les mans i ja considerar-nos preparats... Els best-sellers només són una certa mena de ficcions.

* * *

Personalment penso que el món és molt gran, però que el món dels llibres és grandiós, i que el món dels best-sellers en concret és més un escapisme que altra cosa.

I si ja fas una “escapada”, que es diu, a algun lloc llunyà, per què escapar-te de l’escapada, que és el què fas amb un best-seller a les mans, en el fons...

No ho sé. Hi ha qui diu que només llegeix per els vacances...