divendres, 19 de juny del 2015

Més sobre llegir i viatjar

Sobre això de llegir best-sellers per preparar viatges, també hi ha allò de les rutes turístiques amb els llocs units sota un epígraf concret tret d’alguna obra novel·lesca que ha tingut molt èxit, com per exemple la ruta pels castells dels càtars que es va posar de moda fa temps, basada en uns best-sellers molt famosos; o la ruta pels llocs de la capital catalana on transcorre la novel·la L’ombra del vent; o les visites a cases o les tombes d’alguns escriptors.

Però això ja no és llegir el llibre per preparar superficialment el viatge, sinó que és haver llegit el llibre, o a l’escriptor, haver-te agradat, i voler continuar la història anant als llocs on aquest/a va respirar, per sentir-t’hi més a prop.

Es una mena de fetitxisme, ja ho sé, i moltes vegades allò que havíem llegit és només un excusa per córrer món, perquè on realment es troba a un escriptor és en les seves obres; el lloc on aquest va respirar pot ser que ara no tingui res a veure amb com eren les coses en el temps en què hi va viure tal l’escriptor o on està ambientada tal novel·la. Aquí ja és posar a treballar la imaginació de cadascú.

Tampoc he entès mai aquesta idea d’anar a les tombes dels escriptors, però en fi, hi ha qui hi troba inspiració i comunió amb la persona que ha escrit allò que li ha agradat tant.

* * *


Suposo que si hagués de fer alguna mena de turisme – si no hi hagués més remei- el que més m’agradaria seria aquest relacionat amb els viatges que tenen a veure amb algun llibre o amb alguna ruta literària, o amb anar a llibreries. Tot i que, ja dic, penso que un autor es troba en les seves obres i que els móns novel·lescos –sobretot els dels best-sellers- no acostumen a aguantar-se fora de les novel·les; tot plegat seria només una excusa per córrer món. (Que no està pas malament, córrer món... però no seria precisament lo meu...).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina agència de viatges em portarà a Mundodisco?

Clarissa ha dit...

Això, ni les pelis!