divendres, 6 de febrer del 2015

L’hort i la lectura

Al final de L’hort dels cirerers, obra de teatre de Txékhov, hi ha un personatge que diu: “Llegirem llibres!”. I ho diu precisament a un altre personatge que ja sabem que llegir, llegir, no seria lo seu, precisament. (I amb això no estic fent cap filtració de l’argument o del final de l’obra; és un simple detall que no revela res sobre l’acció. – Ara, també podríem discutir si n’hi ha, o no n’hi ha, d’acció, en aquesta obra...-).

El què jo no entenc és en quin to ho diu l’autor. Ho diu perquè creu sincerament que la lectura pot millorar la vida de les persones? O és una ironia plena de pena envers els il·lusos que creuen que llegir llibres els millorarà alguna cosa, i que en realitat no és així? És una ironia envers aquells que es pensen que són cultes, i en realitat no ho són, i que es pensen que llegeixen, però en realitat no ho fan?

No acaba de quedar clar, però aquest entusiasta “Llegirem llibres!” forma part d’una mena de desig, somni o esperança d’una vida millor, una vida millor no només pels personatges de l’obra, o per Rússia, sinó per a tota la humanitat.

En l’obra aquest “Llegirem llibres!” se’ns presenta com una il·lusió, un ideal, que no se sap ben bé si es materialitzarà en la vida de cada dia d’aquest personatges tan... tan humans... i tan enfeinats a viure la seva vida, en comptes de perdre el temps llegint...

“Llegirem llibres!”

Tan de bo.

* * *

Llegir fa la vida millor? Llegir ens fa millors?

El que és segur és que ens pot fer més lliures, més alegres, i ens pot fer sentir-nos més acompanyats...


Llegir contra l’embriaguesa adormidora del vodka, de la tele. Llegir pot ser una evasió, però també un despertador: ens pot fer estar més alerta envers la realitat. Vosaltres creieu que hi podria haver alguna força en aquest món que no volgués que les persones (els ciutadans) estiguéssim “desperts”, “conscients”, “enganxats a la realitat sense necessitat d’intermediaris”? I creieu que podria ser que Txékhov ens volgués dir alguna cosa sobre això?