dilluns, 26 de gener del 2015

El país de les intrigues

He llegit La princesa de Clèves, de Madame de la Fayette, i aquesta sí que és una novel·la en la què hi ha el perill de deixar escapar unes filtracions que ens espatllin la història... (Com que el principal tema de discussió sobre aquest llibre és parlar del perquè del final, si no l’explico – i no l’explicaré-, les coses que se’n poden dir queden molt limitades).

L’argument: una dama de la cort del rei de França del s. XVII es veu temptada a ser infidel al seu marit (ella el respecta molt però no n’està enamorada) amb un altre home de cort molt atractiu. La novel·la és això, els pensaments i elucubracions de la dama respecte a quin ha de ser el seu comportament.

El final és genial, però no l’explicaré.

* * *

M’agradaria fer un apunt sobre la societat en la que està inserida aquest novel·la, la cort del rei de França al s. XVII, que es veu molt i molt ben reflectida al llibre. Es veu perfectament com tota aquesta colla d’aristòcrates privilegiats viuen a la cort i no treballen ni tenen altra feina que les intrigues cortesanes, els enamoraments i la xafarderia. Malgrat el què en principi pugui semblar en un ambient tan opulent, no devia ser un ambient fàcil en el què trobar el propi lloc al món, i a mi aquesta mena de vida, tan social i tan marcada per les aparences, em provoca una mica d’angoixa, sincerament. Caure en desgracia o deixar de tenir amics en un lloc de relacions tan superficials i interessades devia ser terrible. (I dic això encara que no té res a veure amb el què passa al llibre. És simplement un comentari meu.)